Archívum

Helyi Közösség Bácskossuthfalva

Pacséri út 2, 24340 Bácskossuthfalva
PIB 101446651, MB 0308855, JBKJS 08352
Tel./Fax: 024/741-127
E-mail: smoravica@gmail.com

Mesna Zajednica Stara Moravica

Pačirski put 2, 24340 Stara Moravica
PIB 101446651, MB 0308855, JBKJS 08352
Tel./Fax: 024/741-127
E-mail: smoravica@gmail.com

KISÚJSÁG
Bácskossuthfalva Helyi Közösség ingyenes kiadványa

2022. decembere, XVI. évfolyam, 4. szám
Kisújság
*** ARCHÍVUM ***
2023

2022

Régen dédelgetett álom vált valóra! 🙂 Köszönjük szépen a bácskossuthfalvi Helyi Közösségnek és Topolya Községnek a támogatást és annak a 16 fős csapatnak, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Katrinca létrejöjjön.

Aki meg szeretné tekinteni az állandó kézműves kiállítást, az a 063-173-83-61 vagy a 063-8744-797 jelentkezzen, illetve munkanapokon 8.00-15.00 óráig Tímár Gabriellánál a Helyi Közösségben.
Katrinca textilműhely
Katrinca textilműhely
Katrinca textilműhely
Katrinca textilműhely
Katrinca textilműhely
Katrinca textilműhely
Katrinca textilműhely
Forrás: Ady Endre MK
Végre megérkezett a tavalyi Szólj, síp szólj népzenei vetélkedő eredménye: gratulálunk a Csicsergő lánykórusunknak az elért eredményhez!🙂

Lánykórus
Oklevél
A SÖTÉT CSALÁD
A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége Példamutató Nagycsalád díját vehette át decemberben a Topolyán megtartott évzáró ülésen a Sötét család. A család aktív tagja a falubeli családokat tömörítő Életfa Nagycsaládos Egyesületének. Andrea, az anyuka, kiveszi részét a szervezet működtetésében is, és a szervezet családbarát programjainak a megszervezésében is.

Zoltán, az apuka, munkahelyi kötelezettsége mellett is olyan otthont biztosít a leányoknak mely szeretetet és biztonságot nyújt a számukra. A következetes nevelés a gyermekek önállóságát eredményezi, ami hatással lehet az iskolai előmenetelre és a sikeres jövőt jelentheti a gyermekek számára.

A három leány gyermeket nevelő család példa értékű lehet a közösség számára is, és amit figyelembe vett a szövetség a díj odaítélésekor.

A Sötét család
Az Ady Endre Művelődési Központban januárban kezdte meg működését a Médike mézeskalács szakkör Csikós Katalin vezetésével. A Nemzeti Művelődési Intézet felhívására jelentkeztünk ugyan, de végül a mézeskalács szakkör nem ennek keretében indult, ugyanis nem tudták a határon áthozni a szakkör kellékeit, mert élelmiszert is tartalmazott.

Saját forrásból indítottuk útjára a szakkört, de találtunk támogatókat is. Kasza Attila asztalosműhelye hat darab gyúródeszkát adományozott a szakkörnek, amit ezúton is köszönünk. A Művelődési Központ más forrásokból biztosítja az alapanyagot, így megkezdhette a munkát a Médike mézeskalács szakkör.

A foglalkozások szerdánként 17 órakor vannak a Művelődési házban. A csoportban nyolc felnőtt és öt gyerek tanulja a mézeskalács készítés fortélyait. A mézeskalács tészta készítésével és az alapmotívumok rajzolásával kezdték, de már a Gasztrofesztiválra is készítettek mézeskalácsot és a Tavaszi Zsongás kiállításra is készülnek.
Médike Mézeskalács Szakkör Médike Mézeskalács Szakkör Médike Mézeskalács Szakkör
CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSA
A bácskossuthfalvi helyi közösség a korábbi évekhez hasonlóan, a 2022-es évre is pályázatot hirdetett a civil szervezetek részére. A jelentkezés 2022. január 21-i határidővel lezárult. A beadott dokumentációk alapján 24 civil szervezet részesül támogatásban a 2022-es évben. (A sorrend nem tükrözi a jóváhagyott támogatás mértékét).

Mezőgazdasági Termelők Egyesülete
Fudball Klub "SLOBODA"
Ady Endre Művelődési Egyesület
Ifjúsági Fúvószenekar
"ÉLETFA" Nagycsaládosok Egyesülete
"SIRÁLY" Postagalamb Tenyésztők Egyesülete
"ÍRISZ" Környezetvédelmi Egyesület
"RIZLING" Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete
"MONOGRÁFIA" Helytörténeti Egyesület
Önkéntes Tűzoltó Egyesület "MORAVICA"
Moravicai Értelmiségi Fórum
"ÉRTÜK" Egyesület a Moravicai Gyerekekért
Nyugdíjas Egyesület Bácskossuthfalva
"PAPP PÁL" Cserkész Csapat
9+1" Nemzetközi Művésztelep Baráti Köre
"FÁCÁN" Vadászegyesület Bácskossuthfalva
Tekeegyesület Bácskossuthfalva "SZLOBODA"
"ZSÁKI JÓZSEF" Sakk-Klub Bácskossuthfalva
"REKI" Bácskossuthfalva Turisztikai Fejlesztési Egyesülete
Rádió Klub
"MORAVICAI CSUKA" Sporthorgász Egyesület
Motoros Klub
Régi mesterségek a hagyományos történelmi íjászatért
"TURUL-MORAVICA"
Preferansz Klub
2021

Látópont Látópont – látó utak
Az Ady Endre MK elnyerte a Látópont Címet
2021. október 19.

A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület által kiírt Látópont Cím pályázaton részt vett az Ady Endre Művelődési Központ és sikeresen pályázott, ami azt jelenti, hogy elnyerte a „Látópont” nevű szakmai címét, így a Művelődési Központ is tagja lett a Látópontok Hálózatának. A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület fő célja a Kárpát-medencei és a diaszpóra magyar közösségi művelődésének fejlesztése, népszerűsítése, utánpótlása érdekében fiatal szakemberek számára szakmai programok, tapasztalatcserék, tudásátadás szervezése.

Mit is takar ez a cím? A Látópontok olyan közösségek, amelyek egyediek és sikerre vittek egy-egy tevékenységet, közművelődési szolgáltatást, fejlesztést. A látó utak alkalmával az érdeklődők hiteles, valós átvehető mintákat láthatnak, ismerhetnek meg. Ezek a jó gyakorlatok működőképesek, kipróbált módszerekkel dolgoznak. A helyszíni találkozások alkalmával a bevált módszerek részletesen megismerhetőek, a megvalósító közösség közvetlenül mutatja be a tapasztalataikat, legyenek azok jók vagy rosszak tanulni mindenből lehet és kell is. A Látópont Cím elnyerése rangot jelent, ösztönöz a további közösségépítő munkára, megerősít abban, hogy jó dolgozunk, jó irányba haladunk.

A Látópont címek ünnepélyes átadására 2021. október 19-én Taliándörögdön és október 20-án Noszvajon került sor. Az Ady Endre Művelődési Központ képviseletében Tímár Gabriella, elnök és Bece Angéla, titkár Taliándörögdön vehették át a Címet az ünnepélyes díjátadón, ahol Mohos József, Taliándörögd polgármestere, valamint Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület elnökségi tagja köszöntötte a díjazottakat, majd Dr. Baloghné Uracs Marianna egyesületi elnök mondta el gondolatait a Látópont pályázatokkal kapcsolatban. A díjak átadásában közreműködött Jantyik Zsolt, a Látópont munkacsoport vezetője is. A díjazott 45 szervezet képviselői felkészítő szakmai napon és műhelymunkán vettek részt. Vajdaságból Bácskossuthfalva és Ludas nyerte el a Látópont címet.

A Látópont Cím nem csak a Művelődési Központé, hanem a falunké is. Közösségépítés, összefogás, értékőrzés, szeretet, barátság,.....ez vár ránk és rátok, erre hívunk mindenkit!

Tímár Gabriella

ÚTFELÚJÍTÁS
Megkezdődött a Bácskossuthfalva Topolya közötti R8 köztársasági besorolású útszakasz felújítása. Ebben az évben a Bácskossuthfalva Cserepes (Bački Sokolac) közötti szakaszt újítják fel, várhatóan jövőre pedig a Cserepes (Bački Sokolac) Topolya közötti szakasz kerül sorra. Az útmunkálatokat a Vojput végzi.
útfelújítás útfelújítás útfelújítás
A Magyar Nemzeti Tanács ebben a tanévben is Ringató foglalkozásokat tart Vajdaság területén, amely a 0–3 éves korú kisgyermekek és szüleik számára nyújt zenei nevelést. Bácskossuthfalván az Ady Endre Művelődési Központ ad otthont ennek a programnak. Az első foglalkozás 2021. október 7-én, csütörtökön 16.00 órakor volt a Művelődési házban (Iskola utca 2.) és ezt követően hetente lesz foglalkozás, amelyet Hardi Klemm Katalin vezet majd. Szeretettel várjuk a babákat és anyukákat
ringató ringató ringató ringató ringató ringató ringató
Az Ady Endre MK pályázati felhívására beérkezett és zsűrizett munkákból rendezték meg a „Ringó bölcső” népművészeti kiállítást, 2021. szeptember 7-től 14-ig.
ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső ringó bölcső
Broj 14. 18.06.2021. STRANA 297. OLDAL 2021.06.18. 14. szám
115.
Szerb Köztársaság
Vajdaság Autonóm Tartomány
Topolya község
KÖZSÉGI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL
Általános Közigazgatási és
Társadalmi Tevékenységügyi Osztály
Szám: 016-24/2021
Kelt: 2021.06.18-án
Topolya
JELENTÉS
A TOPOLYA KÖZSÉGBEN LÉVŐ BÁCSKOSSUTHFALVA HELYI KÖZÖSSÉG TANÁCSTAGVÁLASZTÁSÁNAK LEBONYOLÍTÁSÁRÓL
A Bácskossuthfalva Helyi Közösség tanácstagválasztásának kiírásáról szóló határozat (Topolya Község Hivatalos Lapja, 2020/30. és 2021/9. szám) alapján, melyet Topolya Községi Képviselő- testületének elnöke hozott 2020.11.24-én, 013-79/2020-V szám alatt és 2021.05.11-én, 013-3/2021-V szám alatt, 2021. június 13-ra kiírták Bácskossuthfalva Helyi Közösség tanácstagválasztását.
Bácskossuthfalva Helyi Közösség tanácstagválasztását Bácskossuthfalva Helyi Közösség Választási Bizottsága bonyolította le, Bácskossuthfalva Helyi Közösség Alapszabályának és a Bácskossuthfalva Helyi Közösség tanácstagválasztásának lebonyolításáról szóló szabályzatnak a rendelkezéseivel összhangban.
Bácskossuthfalva Helyi Közösség Választási Bizottságának jelentése alapján, az alábbi tagokat választották meg Bácskossuthfalva Helyi Közösség Tanácsába:
1. Papp László (elnök)
2. Fazekas Róbert (alelnök)
3. Majlát Béla
4. Crnković Gábor
5. Pecsenka András
6. Banjac Jasmina
7. Méhes Béla
8. Zajác Attila
9. Kósa Zoltán
10. Fábrik Attila
11. Mészáros Boglárka
12. Fodor Zoltán
13. Lestár Antunović Karolina
14. Simon Szilvia
15. Forró Krisztián
16. Dávid Kornélia
17. Laki Nimród
18. Blazsik Tímea
A helyi közösségben lebonyolított választás eljárására megjegyzés nem érkezett.
Az elmondottak alapján az alábbiak nyertek megállapítást:
1. Bácskossuthfalva Helyi Közösség tanácstagválasztását Topolya Községi Képviselő- testületének elnöke írta ki.
2. A választásokat lebonyolították, s megválasztották Bácskossuthfalva Helyi Közösség Tanácsának tagjait.
3. Bácskossuthfalva Helyi Közösség Alapszabálya és a Bácskossuthfalva Helyi Közösség tanácstagválasztásának lebonyolításáról szóló szabályzat, Topolya község Statútumával és a helyi közösségekről szóló határozattal összhangban, szabályozzák a helyi közösségek tanácstagválasztásának eljárását.

A helyi közösségek tanácstagválasztását a helyi közösségek VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA bonyolítja le, melyet a HELYI KÖZÖSSÉG TANÁCSA nevez ki. A Választási Bizottság megállapította és közzéteszi a választás végeredményét.
Lezárásra került a civil szervezetek részére kiírt pályázat - 2021
A bácskossuthfalvi helyi közösség a korábbi évekhez hasonlóan, a 2021-es évre is pályázatot hirdetett a civil szervezetek részére. A jelentkezés 2021. január 21-i határidővel lezárult. A beadott dokumentációk alapján 23 civil szervezet részesül támogatásban a 2021-es évben. (A sorrend nem tükrözi a jóváhagyott támogatás mértékét).

 • Mezőgazdasági Termelők Egyesülete
 • Fudball Klub "SLOBODA"
 • Ady Endre Művelődési Egyesület
 • Ifjúsági Fúvószenekar
 • "ÉLETFA" Nagycsaládosok Egyesülete
 • "SIRÁLY" Postagalamb Tenyésztők Egyesülete
 • "IRIS" Környezetvédelmi Egyesület
 • "RIZLING" Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület "MORAVICA"
 • Moravicai Értelmiségi Fórum
 • "ÉRTÜK" Egyesület a Moravicai Gyerekekért
 • Nyugdíjas Egyesület Bácskossuthfalva
 • "PAPP PÁL" Cserkész Csapat
 • "9+1" Nemzetközi Művésztelep Baráti Köre
 • "FÁCÁN" Vadászegyesület Bácskossuthfalva
 • Tekeegyesület Bácskossuthfalva "SZLOBODA"
 • "ZSÁKI JÓZSEF" Sakk-Klub Bácskossuthfalva
 • "REKI" Bácskossuthfalva Turisztikai Fejlesztési Egyesülete
 • Rádió Klub
 • "MORAVICAI CSUKA" Sporthorgász Egyesület
 • Motoros Klub
 • Régi mesterségek a hagyományos történelmi íjászatért
  "TURUL-MORAVICA"
KÖSZÖNTŐ
Üdvözöljük Bácskossuthfalván (Omorovicán)
Papp László Megtisztelő figyelmükbe ajánlom falumat Bácskossuthfalvát, amelynek lakói egész életükben leginkább a kétkezi munkát ismerték. Kalász meg puha dombvidék mosolyog a tájon, ahol az idelátogatót a piros tornyú templom látványa köszönti. Az elmúlt 236 év alatt, a sors sokszor bánt mostohán lakóival, de nyakas kun természetüknek köszönhetően, mindig talpra tudtak állni.

Szüleink a teljesség igénye nélkül neveltek bennünket magyarságunkra, nem előre meghatározott céllal, kiszámítható tudatossággal, hanem, mert számukra ez volt a természetes. Nekik köszönhető, hogy kissebségi létünk ellenére a mai napig megőriztük nyelvünket, szokásainkat, kultúránkat. Így írt Herceg János 1976-ban Bácskossuthfalváról-Moravicáról:

„Aki egyszer itt járt, ahol megszakad az egyhangú bácskai síkság és a Telecska, lágyan hullámzó vonulatával, elállja az ember tekintetét, hogy annál szabadabban szálljon a képzelet, csakugyan Provence magyar változatának hajlandó hinni a vidéket. Hát persze kicsit szerényebb kiadásban, kevesebb szőlővel és több sárral a mélyebben futó utakon, s főként a gerendahidak tövében, amelyek a Bácsér szeszélyesen kanyargó vizét ívelik át, viszont a magasban sorakozó házak és fák mégiscsak megnézhetik magukat abban a keskeny víztükörben, amely épp ezáltal veri vissza smaragd-zölden és opálos fénnyel a napsugarakat.”